7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tva la serviciile electronice din 2015

1. Ideea de baza a schimbarilor in privinta TVA la servicii electronice este ca prestatorii vor colecta TVA din Statul Membru in care este stabilit beneficiarul.

De la 1 ianuarie 2015, din punct de vedere al TVA, locul următoarelor servicii este locul unde beneficiarul este stabilit, îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită, în cazul următoarelor servicii prestate către o persoană neimpozabilă:

1. serviciile de telecomunicaţii;

2. serviciile de radiodifuziune şi televiziune;

3. serviciile furnizate pe cale electronică.

2.  Care sunt cazurile in care se aplica modificarile de mai sus ?

Aceste modificari se aplica atunci cand serviciile sunt facturate catre un consummator final- persoana neimpozabila  ( cum este persoana fizica).

In cazul in care vanzarea se face catre o persoana juridica, se aplica vechile reguli.

3. Exemplu : o persoana fizica din Ungaria achizitioneaza din Romania un drept de utilizare a unei aplicatii soft on-line.

Pana la 1 ianuarie 2015 , persoana fizica va plati pretul serviciului plus TVA 24% din Romania.

De la 1 ianuarie 2015, persoana fizica va plati pretul serviciului plus TVA  27% din Ungaria.

4.Ce se intelege prin servicii electronice?

Servicii furnizate pe cale electronică sunt: furnizarea şi conceperea de site-uri informatice, mentenanţa la distanţă a programelor şi echipamentelor, furnizarea de programe informatice – software – şi actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte şi de informaţii şi punerea la dispoziţie de baze de date, furnizarea de muzică, de filme şi de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea şi difuzarea de emisiuni şi evenimente politice, culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, de divertisment şi furnizarea de servicii de învăţământ la distanţă.

5.  Cum se declara ?

Declararea se va face pe cale electronica. Se depune o declarație de TVA la mini-ghișeul unic pentru fiecare trimestru calendaristic, indiferent dacă prestatorul a furnizat efectiv servicii de telecomunicații, servicii de radiodifuziune și televiziune sau servicii furnizate pe cale electronică (în cazul în care nu s-au prestat servicii în UE în trimestrul respectiv, se depune o „declarație TVA zero”). Această declarație de TVA (și plata aferentă) trebuie depuse la mini-ghișeul unic în termen de 20 de zile de la încheierea perioadei vizate de declarație.

Declarația de TVA depusă la mini-ghișeul unic conține informații privind serviciile furnizate clienților din fiecare stat membru de consum de către persoana impozabilă în cadrul regimului, iar în cazul regimului UE, de către fiecare sediu fix.

Statul membru de identificare separă informațiile din declarația de TVA depusă la minighișeul unic în funcție de statul membru de consum și transmite informațiile diferitelor state membre de consum și de stabilire.

Atentie ! Declarațiile de TVA depuse la mini-ghișeul unic se adaugă celor pe care o persoană impozabilă le depune în propriul stat membru, conform reglementărilor naționale privind TVA.

Declaraţia specială de TVA se întocmeşte în euro. În cazul în care prestările de servicii se plătesc în alte monede se va folosi, la completarea declaraţiei, rata de schimb în vigoare în ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Ratele de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrală Europeană pentru ziua respectivă sau cele din ziua următoare, dacă nu sunt publicate în acea zi.

6.Ce este MOSS?

MOSS este prescurtarea de la Mini One Stop Shop.  

Mini-ghișeul unic va intra în funcțiune la 1 ianuarie 2015 și va permite persoanelor impozabile care prestează servicii de telecomunicații, servicii de televiziune și radiodifuziune și servicii furnizate pe cale electronică către persoane neimpozabile, în state membre în care nu dețin un sediu, să declare TVA datorată pentru serviciile respective prin intermediul unui portal web, în statul membru de identificare.

6. Cum se efectueaza plata ?

Declaraţia specială de TVA se întocmeşte în euro. În cazul în care prestările de servicii se plătesc în alte monede se va folosi, la completarea declaraţiei, rata de schimb în vigoare în ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Ratele de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrală Europeană pentru ziua respectivă sau cele din ziua următoare, dacă nu sunt publicate în acea zi.

7.  Cum se face decontarea intre statele membre de inregistrare ?

În cazul în care România este statul membru de înregistrare, din sumele transferate fiecărui stat membru de consum se reţine ca venit al bugetului de stat un procent de 30% în perioada 1 ianuarie 2015–31 decembrie 2016 şi, respectiv, un procent de 15% în perioada 1 ianuarie 2017–31 decembrie 2018, conform unei proceduri stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Articole similare